oktober 2019

Ny teknologi från Ford ska göra luften renare i stadskärnor

Nu inleder Ford sina tester av plug-in hybriden Transit Custom i tyska Köln vars syfte är att analysera fördelarna med att köra helt på el i stadskärnor med miljözoner. Med hjälp av datalagringsteknologi och s.k. ”geofencing” kan Ford öka antalet potentiella ”gröna mil” för förare och företag, som sammantaget syftar till att ge stadskärnor en renare luft.

Fords storskaliga tester av plug-in hybriden Transit Custom har tidigare bedrivits i både London i England och Valencia i Spanien där man tillsammans med respektive kommunledning haft en flotta av plug-in hybrider som utsatts för en rad alldagliga situationer.

Målet med testerna var hela tiden att utvärdera var och hur bilarna bäst kunde köras på ren el, så att man därefter kan optimera körningen i städer som har miljözoner.

I Sverige finns idag miljözoner som begränsar tung trafik från miljökänsliga områden, men under 2020 får kommuner införa egna miljözoner där man t.ex. endast tillåter drift på el eller gas, miljözon klass 3. Där kan plug-in hybrid-tekniken i Fords transportbilar komma att spela en viktig roll.

Nya Transit Custom PHEV och Tourneo Custom PHEV visades nyligen upp i Stockholm i samband med en presskörning där 350 journalister från hela Europa fick testa bilarna.

Transit Custom PHEV kan köras 56 kilometer på ren el och har en räckviddsförlängare i form av Fords 1.0-liters EcoBoost bensinmotor, som ger bilen en total räckvidd på över 500 kilometer. Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp är 3,1 l/100 km och 70 g/km enligt nya WLTP-normen som gäller från januari 2020.

Nya Transit- och Tourneo Custom PHEV kan beställas i Sverige fr.o.m. nu med leverans under våren 2020. Pris från 436 950 kr exklusive moms.

Våra samarbetspartners