september 2019

Fördelar med att skaffa ny bil före årsskiftet!

När WLTP tar över från 1 januari 2020 ökar både fordonsskatten och förmånsskatten för bilar som drivs med bensin och dieselmotorer. Om du eller dina anställda väntar med att byta in eller skaffa ny förmånsbil till efter årsskiftet, kan företagets skattekostnad öka med upp till 10 000 kr per år. Om förmånsbilen är en lättare lastbil kan det slå dubbelt så hårt, upp till 20 000 kr mer per år.

Det innebär även högre skattekostnad för den som kör en förmånsbil. Värdet av fordonsskatten läggs ovanpå förmånsvärdet och ger ett större beskattningsbart totalbelopp.

Här kan du läsa mer om förslaget på nya gränsvärden.

Siffror som talar för sig
Tjänstebilsfakta har tagit fram några exempel som visar hur WLTP påverkar utsläppsvärden som i sin tur påverkar fordons- och förmånskatten för både företag och förare.

Exempel
Om vi väljer Mercedes-Benz Sprinter skåp 316 som exempel på ny transportbil ökar fordonsskatten efter årsskiftet från 13 062 kr (NEDC) till 24 271 kr (WLTP). Det bidrar till att förmånsvärdet ökar med drygt 11 000 kr per år. För företaget ökar kostnaderna med 14 720 kr, skatt och sociala avgifter på förmånsvärdet. För den anställde fördubblas förmånskatten med drygt 5 600 kr per år.

Wasa Kredit hjälper dig
Wasa Kredit är experter på att skräddarsy finansieringslösningar till små och medelstora företag med bil och transportbehov. Läs mer på IN Rabatt om Installatörsföretagens samarbetsavtal med Wasa Kredit.

Som medlem i Installatörsföretagen kan din bästa bilaffär börja här!

Kontakta Wasa Kredit
Wasa Kredit, Box 238, 201 22 Malmö
tel. 08-635 38 00, E-post: martin.wallin@wasakredit.se
Webb: wasakredit.se/kontakta-oss/billeasing/

Våra samarbetspartners